Maliny to owoce, które cieszą się ogromną popularnością, ponieważ zachwycają słodkim i zarazem orzeźwiającym smakiem — nie tylko świetnie smakują same w formie przekąski, ale idealnie nadają się jako dodatek do śniadania, deseru czy wypieków. W malinach zawarte są cenne składniki i minerały, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, jeżeli zaczniemy jeść maliny częściej lub na stałe wprowadzimy je do swojej diety!
Co znajduje się w malinach?
Maliny to smaczne owoce, które już od setek tysięcy lat wykorzystywane są nie tylko w formie pokarmu, ale również naturalnego lekarstwa. Maliny zawierają ogromne pokłady witaminy C i E, witamin z grup B oraz wiele minerałów: potas, wapń, fosfor i kwas foliowy. Co więcej, maliny są cennym źródłem antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na pracę całego naszego organizmu. W malinach znajdują się również ogromne ilości błonnika, który wspomoże pracę naszego układu trawiennego, a jednocześnie zapewni nam ogromną sytość. Warto wiedzieć, że maliny są niskokaloryczne, dzięki czemu będą je mogły wprowadzić do swojej codziennej diety osoby znajdujące się na wszelakich dietach. Maliny w formie świeżej, mrożonej czy liofilizowanej świetnie będzie się komponować z deserami, owsiankami czy innymi daniami na słodko.
Maliny, czyli naturalne lekarstwo
Od dawien dawna wiemy, że maliny to naturalny lek, który bez problemu poradzi sobie z klasycznym przeziębieniem. Prozdrowotne właściwości malin to przede wszystkim właściwości przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe — są one doceniane również we współczesnej medycynie. Nie tylko właściwości zdrowotne mają owoce, ale również liście malin, które często stosuje się jako środek napotny czy jako antidotum na zmniejszenie intensywności biegunki. Maliny są również polecane w diecie antyrakowej, ponieważ zawierają duże ilości antyoksydantów hamujących procesy nowotworowe.